30 November 2012

Anak anak kita..

Anak anak kita..Hargailah Mereka..


Dulu bapak-bapak kita tak pernah risau pun bila kita pergi mandi sungai, main perang-perang dalam semak, main tembak-tembak pakai buah gatal,main jentik getah malahan kalau pergi mandi laut pun tak apa. Tapi sekarang ini zaman dah berubah..anak kita dah tak dapat main benda tu semua.

Malah..mungkin permainan tu semua dah pupus. Kalau ada pun mungkin di kampong-kampong sahaja. Anak kita sekarang sibuk dengan dunia baru mereka. Dunia main ‘game’ duduk depan TV. ‘Playstation’ namanya.. Yang zaman kita dulu tak ada benda ni..Ialah..zaman dah berubah. Tak pe lah..lagi pun sekarang ini anak-anak kita tak boleh dibiarkan jalan sorang-sorang kat luar sana. Nanti kena colek. Orang bawak lari anak kita jual kat Siam.

Dulu-dulu kita pergi sekolah jalan kaki 10 batu sehari pun tak mengapa..tak de saper pun nak colek kita. Bapak kita pun tak kisah kita balik ke tidak kan? Janji sebelum maghrib kita mesti ada di rumah. Kalau tidak..kena rotan ler jawabnya.. Kita pun dengan sendirinya tanpa disuruh dah terpacak depan pintu rumah. Takut kena rotan.. Tapi hari ini anak kita tak heran pun dengan kita kan? Sikit pun anak kita tak takut dengan kita kan? Dia klentong kita lagi ada..

 

Dulu-dulu kita mana berani nak sembang-sembang dengan bapak kita? Bapak kita duduk di ruang tamu kita duduk kat dapor. Bapak kita pergi dapur kita duduk di ruang tamu. Asal jangan bertembung.. Itulah kita dulu-dulu. Tapi kita cukup hormat dengan bapak kita. Punya lah hormat sampai nak bersembang pun takut apa tah lagi nak klentong. Dulu-dulu siapa yang berani klentong bapak dia memang ‘terror’ lah orang tu.. Tapi sekarang ini bapak kita yang kita suka lari-lari dari dia tu.. dah tak ada.

Yang kita sibuk tak nak sembang dengan dia disebabkan takut..dah tak ada. Yang kita cuba elak-elak untuk makan bersama tu..dah tak ada. Semuanya tinggal kenangan! Bapak kita dah tiada lagi di dunia ini. Dia dah pergi meninggalkan kita buat selamanya..tak akan kembali lagi. Apa kita rasa sekarang? Rindu tak dengan bapak kita? Rindu tak dengan kehadiran dia dalam rumah kita dulu. Tentu kita merasa kehilangan dia.

Tentu kita rasa menyesal sangat tak nak bersembang dengan dia masa dia hidup dulu kan? Tentu kita teringin nak makan bersama dengan dia sekarang ini kan?

Tapi itu semua dulu..Tak akan berulang lagi zaman tu. Kita tumpukan kepada anak kita sekarang ini. Kita tanya pada diri kita semula..kita sekarang ini suka ke sembang dengan anak kita? Kita hendak ke duduk di ruang tamu sambil baca suratkhabar dan bersembang dengan anak kita? Kita makan bersama dan berborak-borak dengan anak kita macam sembang dengan kawan-kawan kita.

Kalau kita tak buat macam tu..anak kita akan rasa apa yang kita rasa sekarang ini bila kita dah tiada lagi nanti. Anak kita pun akan mula merindui kita sama yang macam mana kita alami sekarang ni. Akhirnya akan kembali seperti asal balik. Apa yang kita rasa mereka pun akan merasa juga nanti. Ayuh..!!! jom kita bersembang dengan anak-anak kita. Kita dengar apa dia kita. Kita jangan tipu dia. Kita kena tunaikan segala janji kita dengan dia walaupun benda yang kita janji tu hanya cuma sebatang aiskrim. Tunaikan lah.. Biar mereka ingat kita bila kita sudah tiada nanti. Kita dapat bersembang dengan anak kita tak lama..

Dalam sekitar 12 tahun saja. Dari dia lahir hinggalah dia berumur 12 tahun. Masuk ke Tingkatan 1 anak kita dah duduk asrama. Kita yang hantar. Nak bagi anak kita pandai macam anak orang lain. Bila anak kita dah habis belajar Tingkatan 5, mereka akan sambung belajar di Universiti. Bila dah tamat belajar di Universiti mereka akan bekerja. Bila dah bekerja mereka akan berkahwin dan sudah tentu mereka tidak akan tinggal dengan kita lagi. Kan betul kiraan 12 tahun sahaja? Terlalu singkat masa tu.

Kita kena gunakan masa tu dengan sebaik-baiknya. Bila mereka dah besar nanti biar ada sejarah kita dengan dia yang membolehkan dia bersembang dengan cucu kita nanti. Atuk kamu dulu...Atuk kamu dulu... Atuk kamu dulu..Tu semua kita la tu..Kita la Atuk yang dimaksudkan oleh anak kita tu.. Kalau kita ni jahat dan selalu tak ambil peduli dengan anak kita.. Nama kita akan terpadam dari minda mereka..Tak ada apa yang mereka nak banggakan dengan cucu kita nanti.

Jadilah seorang pendengar yang baik dengan anak kita. Jadilah seorang bapa yang boleh bersembang dan gelak ketawa dengan anak-anak kita. Yang kita jarang buat pun dengan bapak kita dulu.!! Segala masaalah anak, biar kita yang selesaikan. Biar kita yang mendengar. Bukan isteri kita. Macam yang kita buat dulu-dulu..segala-galanya kita curahkan pada mak..sebab terlalu takut dengan bapak kita. Kita padamkan segala tradisi tu. Biar anak kita manja dengan kita. Biar anak kita hormat dengan ibu dia. Segala perbuatan anak-anak kita, bapak lah yang kena pantau.
Bukan ibunya.. Hati seorang ibu amat lah lemah. Ibu banyak bersikap..tak apa lah..biarlah.. memang sudah lumrah hati seorang ibu begitu..Tak apa lah..ibu kita kan..

Kasihanilah anak-anak kita. Anak-anak kita sekarang ni sudah berada di zaman yang betul-betul memerlukan akidah yang kuat. Kita kena pastikan yang anak-anak kita tu reti apa itu solat 5 waktu. Kena tau apa itu puasa dan kena tau apa pentingnya solat berjemaah di masjid-masjid atau di surau-surau. Kita kena pastikan bila kita sudah tiada lagi nanti, surau yang kita selalu pergi dulu tidak ditinggalkan kosong dan masjid hanya datang pada hari Jumaat sahaja.


Kita kena pastikan anak kita tau apa itu Islam. Tahu mengucap dan tahu baca Alfatihah. Sekarang ini memang dah ramai anak-anak kita yang tak reti solat dan tak reti mengucap, Takutnya....!!! Tapi ini kenyataan. Kenyataan yang kita kena hadapi. Kita kena buat sesuatu. Anak-anak kita ni umpama kain putih. Kita lah yang mencorak kan nya.

Ikut kita lah nak buat corak apa... Corak Majusi atau corak Nasrani? Hantar lah anak-anak kita ke sekolah Agama. Kasihani lah mereka. Mereka hidup atas dunia ni, baik buruknya mereka semuanya adalah berpunca dari kita.

Kita lah pelukisnya dan kita lah pengarahnya. Anak-anak kita cuma pelakon je. Suruh lah mereka bersolat. Suruh lah mereka mengaji. Suruhlah mereka menghormati orang tua.

Pesan kepada mereka jangan sesekali bercakap bohong. Bila dah pandai berbohong, dia akan mencuri, bila dah pandai mencuri..dari situlah berputiknya anak-anak kita akan mula nakal..

Bila anak-anak kita dah mula nakal, jahat dan akhirnya jadi musuh masyarakat... kita lah ibu bapa yang paling malang...Quote from: Kelicap

Bookmark and Share

0 comments:

Catat Ulasan